Nieuws

Boeing 747-200 Martinair eruit

AMSTERDAM - Na tachtig jaar neemt de laatste vliegende boordwerktuigkundige in Nederlandse dienst afscheid. Op 1 maart maakt de laatste klassieke Boeing van het type 747-200 de laatste vlucht voor Martinair. Aan boord van de kist honderd ton vracht uit het Verre Oosten, twee piloten en een BWK, de boordwerktuigkundige, vroeger ook wel aangeduid als 'de stoker'.

Voor de gelegenheid heeft Martinair op 1 maart een receptie georganiseerd in samenwerking met Schiphol. “De belangstelling is enorm, we hebben al driehonderd aanmeldingen”, aldus een woordvoerder van Martinair woensdag. Onder de genodigden bevinden zich vooral piloten en technici.

De BWK is het derde bemanningslid van de cockpit, na de piloot en de co-piloot. Opgeleid om tijdens de vlucht eventuele storingen aan systemen te verhelpen, ontpopte 'de stoker' zich in de praktijk tot het manusje van alles. Van de reparatie van defecte koffiemachines en piepende stoelleuningen tot afgebroken schoenhakken van stewardessen.

De voortschrijdende technologie heeft de functie van BWK in de Nederlandse burgerluchtvaart overbodig gemaakt. De functie heeft in Nederland bestaan sinds 1928. KLM nam al eerder afscheid van het klassieke Boeing-type 747-200, waarvan sinds 1971 bij KLM en Martinair 26 toestellen in dienst zijn geweest.

Bron: ANP / Luchtvaartnieuws.nl

Geplaatst: 16:20 28-02-2008
Terug naar nieuws oversight.