Nieuws

'Zonnepanelen op graslanden Schiphol'

DEN HAAG - Luchthaven Schiphol moet zonnepanelen aanleggen op de graslanden langs de start- en landingsbanen, die nu nog veel vogels aantrekken en waardoor botsingen met vliegtuigen ontstaan.

Dat staat in een maandag gepubliceerde aanbeveling van het Nicolaas G. Pierson Foundation, het wetenschappelijk bureau van de Partij voor de Dieren.

Naast de graslanden langs start- en landingsbanen zouden ook de daken van vrachtgebouwen op Schiphol bedekt kunnen worden met zonnepanelen.

Milieuvriendelijk
Daarmee kan de luchthaven een van de milieuvriendelijkste in de wereld worden en zich kunnen ontwikkelen "tot de grootste zonnekrachtcentrale van Nederland".

Het plan vereist volgens het bureau een investering van 250 miljoen euro. Met de zonnepanelen zou wel weer een kwart van de totale electriciteitsbehoefte van de luchthaven opgewekt kunnen worden.

Zo kan volgens het bureau "de veiligheid van het vliegverkeer samen gaan met dier- en milieuvriendelijke maatregelen, terwijl het afschot op en rond Schiphol kan worden beëindigd".

Bron: nu.nl / ANP

Geplaatst: 23:00 10-11-2008
Terug naar nieuws oversight.